Relax, Take It Easy

Relax, take it easy!

Deze blog is oorspronkelijk geschreven, met alle rechten van toepassing, door onze eigen Bouke Tervoort.

Relax, take it easy!

Naast alle inspanning de we leveren tijdens het leven, is het belangrijk niet te vergeten om te ontspannen. Wat is ontspannen nou precies en wat zijn daarin mijn tips om je te helpen de dagelijkse problemen, sleur, stress en dergelijke van je af te zetten?

In deze tijd is het heel ‘normaal’ om veel van je zelf te willen en te verwachten, helaas is het gevolg ervan dat in de laatste jaren het aantal mensen met overspanningsverschijnselen drastisch is gestegen. In 2019 geeft de website volksgezondheidenzorg.info aan dat tweederde van de werk gerelateerde beroepsziekte een burn-out betreft. Naar schatting zijn 254.400 personen met overspannenheid gediagnostiseerd bij de huisartsen in Nederland.

De werkdruk, prestatiedruk en daarnaast ook eigen verwachtingen en altijd maar iets ‘moeten’ zonder daar tegenover ook een goede uitlaatklep te hebben kunnen hier mee te maken hebben. Gelukkig zijn jullie al goed bezig met een van de beste manieren van ‘ontspannen’ namelijk sporten!

Tegenwoordig is het met alle streamingdiensten zoals Netflix makkelijk om onderuit te zakken op de bank, geen slecht idee maar probeer eens iets anders zoals een wandeling, boeken lezen of simpelweg muziek opzetten. En dan met muziek bedoel ik niet de radio met alle razende reclames tussendoor maar zelf via Spotify, Youtube of ‘ouderwets’ een cd of plaat opzetten en echt te luisteren naar de muziek. Laat je fantasie vrij, wals mee op de melodieën en zie waar je gedachtes je kunnen brengen. Voor mij is het nummer van Funcadelic – Good Thoughts, Bad Thoughts er een waar ik echt bij kan wegdwalen. Je mag mij altijd vragen waar ik naar luister als je benieuwd bent naar meer! Daarop aansluitend kan een instrument bespelen ook zorgen voor rust en zorgen dat de dagelijkse beslommeringen even aan de kant worden gezet. Als je het niet kan geen probleem! Je bent nooit te oud om te leren.

Soms is het zelf fijn als je merkt dat er constant gedachten door je hoofd gaan om dit op papier te schrijven. Hierdoor visualiseer je het in plaats van alleen er maar aan te blijven denken. Dit zorgt voor wat duidelijkheid en kan erg ontspannend aanvoelen.

Meditatie kan ook helpen in wat rust en orde krijgen, er zijn tegenwoordig hele fijne apps zoals bijvoorbeeld Headspace die begeleide meditatie bieden. Je krijgt wat inzicht in hoe je gedachtes aan je voorbij laat varen in plaats van je er op te blijven focussen, vooral in het begin zal je merken dat het lastig is maar met de tijd wordt het makkelijker.

Als afsluiter een zin uit het nummer van Funcadelic die hier mooi op aansluit:

‘Free your mind, and your ass will follow.’