Thuiswerken en voeding!
thuis werken en voeding
Eettips voor thuis ??? Nu we voor een groot gedeelte thuis zitten en wat minder verplichtingen hebben, kan het een mooi moment zijn om je voedingspatroon onder de loep te nemen. Hierbij 5 tips waar je meteen mee aan de slag kunt.
Tip 1: Eet met aandacht
Wanneer je op de automatische piloot eet, ga je vaak meer eten. Wellicht komt je dit bekend voor; als je even snel moet eten tussen je werkzaamheden door of als je voor de tv je bordje eten naar binnen werkt. Het is daarom aan te raden om met aandacht te gaan eten. Dit kun je doen door elke hap te nemen met een bewustzijn en er ook wat vaker op te kauwen zoals je gewoonlijk zou doen. Het met aandacht eten heeft veel positieve effecten. Je geeft je hersenen zo meer tijd om tot zich door te laten dringen dat je vol zit en als je met aandacht eet geniet je ook meer van elke hap waardoor je je sneller voldaan voelt. Hierdoor eet je uiteindelijk minder, zonder dat je je nog ‘hongerig’ voelt.
Tip 2: Portiegrootte
We zijn vaak gewend aan grote porties. Zonder dat we het door hebben eten we deze (te) grote porties dan op. Probeer eens wat kleinere bordjes of kommen te gebruiken, zo eet je onbewust een stukje minder. Een keerzijde van deze tip kan zijn dat je in een keer te weinig gaat eten. Hierdoor gaat niet alleen spierweefstel verloren (wat je juist graag wilt behouden!), maar ook bestaat er een kans op een tekort op vitamines en mineralen. Het kan ook zijn dat als je dan weer meer gaat eten, de kilo’s er weer sneller aanvliegen. Dus zoek voor jezelf die balans (zie tip 4) op, eet genoeg maar niet té veel of té weinig.
Tip 3: Zorg voor volwaardige voeding
Onder volwaardige voeding verstaan we voeding die zo min mogelijk bewerkt is; dus groente en fruit, volkoren producten, noten, peulvruchten, zuivel(vervangers) en onbewerkt mager vlees en vis. Als je er voor zorgt dat minimaal 80% van je voeding volwaardig en gevarieerd is krijg je automatisch genoeg eiwitten, koolhydraten, vetten én mineralen en vitamines binnen. Door deze tip vallen ook meteen de suikerhoudende producten af zoals vruchtensappen, frisdrank en koeken binnen je voedingspatroon.
Tip 4: Het gaat om balans
Net als in de rest van het leven draait het bij voeding ook om balans. Zo is het onmogelijk om alleen maar obsessief gezonde keuzes te maken, maar zo is structureel ongezonde keuzes maken ook niet een juiste balans. Een goed voedingspatroon hangt niet af van één fout gemaakte keuze, het hangt af van wat je de hele dag door eet. Je bent goed bezig als je aan het einde van de dag een samenhang hebt gevonden in het genieten van eten en het gezond eten, zodat je zo gelukkig en gezond mogelijk kan zijn. Wees niet te streng voor jezelf tijdens het vinden van deze balans. Probeer 80% volwaardige voeding te nemen en daarbij kan je 20% besteden aan een stukje chocola of een bakje chips. Als het fundament goed is, dan heb je ruimte om hier eens van af te wijken. Geniet daarom ook af en toe en probeer je daarna niet schuldig te voelen; een jaar heeft 365 dagen en van alle dagen in het jaar zijn de meeste dagen ‘normale’ dagen waarin je de teugels weer wat strakker kan aanhalen. Je wordt ook niet zomaar dik van die ene dag, dat je iets te veel eet dan je eigenlijk had gewild. Je wordt pas dik als je de overige 364 dagen van het jaar te veel eet en te weinig beweegt.
Tip 5: Wees geduldig
En als laatste tip wil ik iedereen meegeven, voor welk doel dan ook dat wordt nagestreefd, dat je lichaam even de tijd nodig heeft om zich aan te passen. Het liefst zou je natuurlijk meteen resultaat willen zien als je lekker bezig bent met je voeding en sporten, maar helaas werkt het zo niet. Gemiddeld een halve kilo tot één kilo per week verliezen of aankomen, is een realistisch streven en heel goed vol te houden.